Zestig leerlingen van het Trapleerke...

Zestig leerlingen van Het Trapleerke beleven ‘eerste schooldag’: “Ik kon niet slapen van de spanning”

Vrijdag 15/05/2020 om 10:55 - door Bart Van den Langenbergh

LILLE - Zestig leerlingen van de gemeentelijke basisschool Het Trapleerke in Lille stapten vrijdagochtend na meer dan acht weken weer de schoolpoort binnen. De kinderen uit de eerste, tweede en zesde leerjaren mochten opnieuw kennismaken met de schoolbanken, maar dan met strikte coronamaatregelen. “Het lijkt wel of we terug in de tijd gaan”, zegt directeur Christel Van Baelen.

Juf Marleen Cabuy en directeur Christel Van Baelen verwelkomden de kinderen vrijdag aan de ingang van de Kabienstraat alsof het hun eerste schooldag is. “Goedemorgen, we zijn blij dat we jullie terugzien”, zeiden ze.

De heropstart na de lockdown gebeurde ook in de gemeentelijke basisschool in Lille onder strikte maatregelen. De hele school en ook de speelplaats zijn ondersteboven gekeerd en ingedeeld in vakken. Overal hangen linten en staan er lijnen op de vloer. Voorlopig zijn in de school zestig kinderen uit de eerste, tweede en zesde leerjaren welkom. Nadat ze op de speelplaats een welkomstwoord kregen, moesten ook de zesdejaars elk op een kruisje gaan staan en daarna in een rij met genoeg afstand van elkaar naar binnen gaan.

“Het lijkt wel of we terug in de tijd gaan”, zegt de directeur. “We deelden de leerjaren op in bubbels van tien of elf leerlingen. Ook op de speelplaats zijn de leerjaren afgescheiden van elkaar. We hebben vanochtend eerst de kinderen uit het tweede leerjaar laten komen, daarna die van het zesde leerjaar en als laatste de eerstejaars. Op die manier konden we nog wat bijsturen indien nodig.”

De school heeft in totaal negen klaslokalen 'coronaproof' ingedeeld met bankjes die ver uit elkaar staan. “We gebruikten hiervoor een coronastok van 2,2 meter lang. Die stok is onze nieuwe lengtemaat”, grijnst Christel Van Baelen. “Vandaag maken de kinderen alleen kennis met elkaar en met de leraren en wordt er geen les gegeven. Het is alleen tijd om wat emoties te uiten. Vanaf volgende week komen dezelfde leerlingen drie halve dagen per week naar school, met maximum twee leerjaren tegelijk. De rest van de school blijft online lessen volgen. Elke namiddag schiet een poetsploeg in actie om de gebruikte lokalen grondig te reinigen.”

Meester Tuur Van Nieuwenhuysen stond vrijdag met een mondmasker in een klas met een zevental kinderen uit het tweede leerjaar. Hoewel dat niet verplicht is, droeg ook leerling Tygo Grieten (8) een mondmasker. “We hebben al wat gepraat met elkaar”, legt de jongen uit. “Ik heb vorige nacht van de spanning niet goed kunnen slapen en heb tot 23u wakker gelegen.”

Leerlingen van het zesde jaar van Het Trapleerke verzamelen in hun eigen bubbel op de speelplaats van de school.
Meester Tuur verwelkomde vrijdag een aantal leerlingen van het tweede leerjaar van basisschool Het Trapleerke in Lille.
Met de fiets aan de hand stappen deze zesdejaars samen met juf Marleen naar de schoolpoort.